Bakımsız Klimalar Hasta Ediyor!

Klimaların çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu bilinen bir gerçek artık. Ancak hangi durumlarda nasıl hastalıklara neden olduğu, hastalıkların önüne nasıl geçileceği tartışma konusu. Bir diğer bilinen gerçek ise bakımsız klimanın zararlarının büyük olduğu. Klima danışmanlarının ve teknik uzmanlarının uyarısı da periyodik bakımları yapılmayan klimaların sağlık sorunları ile sizi baş başa bırakacağı yönünde.

klima-hastaligi
Ayrıca yanlış değerlerde ısıtma ve soğutma yapma, hijyen koşullarına uymama, kronik rahatsızlıklara neden oluyor. Tozlu hava solumak, kötü kokuların mekana yayılması, kişilerin doğrudan ve yüksek hava akımına maruz kalması

  • Baş ağrısı,
  • Kronik yorgunluk,
  • Sinüzit,
  • Alerji,
  • Yüz felci,
  • Lejnoyer,
  • Astım,
  • Zatürre,
  • Göz rahatsızlıkları gibi hastalıklara yol açar.

Tedavisi olan hastalıklara neden olsa da klima bakımlarının göz ardı edilmemesi, düzenli olarak yaptırılması gerekiyor. Klimanın kullanılacağı mekana ve o mekanda yaşayacak olan kişilere göre kullanım bilgilerinin de teknik ekipten alınması önem arz ediyor.

Lejyoner Hastalığına Dikkat!

Lejyoner Hastalığı ilk olarak 1976 yılında Pensilvanya Lejyonerlerinin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş ve toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilince bu ismi almıştır. Lejyoner hastalığı, Legionelle Pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir.

Klimaların filtre sistemlerinde yer alan bu bakteri çoğalarak mekana yayılmaktadır. Genellikle otel ve hastanelerde karşılaşılan lejyoner hastalığı, sağlık personelleri ve havalandırma işlerinde çalışan kişiler bu durumdan çok zarar görürler.

Şeker hastaları, alkolikler, kemoterapi hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde oluşumu daha yüksek oranlarda olan bu hastalığa yakalanmamak için direkt hava akımı ile karşılaşmamanız, klimalarınızı sürekli kullanmamanız gerekiyor.

Eğer kuru öksürük, bulantı kusma, ishal, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlarla karşılaşırsanız derhal en yakın sağlık merkezine gitmelisiniz. Çocuklarınızı da bu rahatsızlıktan korumak için dikkatli olmalısınız.

Kalbi Olanlar Dikkat!

Ortam sıcaklıklarındaki ani değişiklikler solunum ve dolaşım sistemlerinizi etkiler. Kan damarlarımızdaki kasılmalar da kendimizi hasta hissetmemize neden olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları olumsuz etkiler.
astim

Astımı Olan Çocuklarınızı Klimalardan Uzak Tutun!

Uzmanlar astımlı çocuklarınızı klima hava akışından uzak tutmanızı söylüyor. Aşırı soğuk hava ile karşılaşan çocukların ciğerlerinde zedelenme meydana gelebileceği için zatürre ve sinüzit riski artıyor. Bu nedenle özellikle astımı olan çocuklarınızı uzun süre klimalı ortamda tutmamalısınız.

Ne Yapmanız Gerekiyor?

Klima hastalıkları ile başa çıkmak için öncelikle doğru ürünü almanız gerekiyor. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima alırsanız hem sağlığınız hem de ekonominiz zarar görür. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bakımlarınızı düzenli yaptırmalı ve filtrelerinizi temizletmelisiniz.

Ayrıca hem oda ünitesinin hem de merkezi ünitenin bakımının yapıldığından emin olmalı, ekşiyen filtrelerinizin değiştirilmesini sağlamalı, dış ünitelerinizi temiz tutmalı, borularınızı 3 – 4 yılda bir temizletmeli, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki farkın 6 dereceyi geçmesine engel olmalısınız.

Kalıcı rahatsızlıklara neden olmak istemiyorsanız konforunuzdan önce sağlığınızı düşünmelisiniz. Bakımsız klimaları iş yerlerinizde ve evlerinizde kullanmamaya özen göstermelisiniz.