Hangi klimayı satın alacağınıza karar verdiğinizde süreç tamamlanmış olmuyor elbette. Klimanızın montajının nasıl yapılacağı da önemli. Tek başınıza montaj yapamayacağınız için montaj hizmetini veren ekiplerle çalışmanız gerekiyor. Mekanınıza gelerek en ideal noktayı belirleyecek olan uzman bakış açısından yararlanmalısınız. Aksi taktirde klimanızdan yeterli verimi alamazsınız. Mekan büyüklüğüne ve koşullarına dikkat etmeden montaj yapan kişilerden de uzak durmalısınız.
Klima demontajında ise kriteriniz mekanınıza ve cihazınıza zarar verilmemesi olmalı. Güvenlik koşulları alınmadan yapılan montaj uygulamaları kötü sonuçlar doğurabilir. Bunlar dışında dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için makalemizi sonuna kadar okumalısınız.
Klima Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Klima montajı üzerinde önemle durulması gereken bir mevzu. Cihazın monte edileceği yerin tespiti için hatta montajdan önce mekâna uygun klimanın alınması için teknik uzman desteği gerekir. Alandaki en verimli ve engelsiz bölgeye takılması gereken klimalardan böylelikle daha yüksek verim alınması söz konusu olur.
Klima Montaj Yeri Nasıl Belirlenir?
Klima montaj yeri belirlenirken keşif ekibi alanın büyüklüğünü inceleyerek işe başlarlar. Aynı zamanda pencere ve kapılardan meydana gelecek ısı kaybını hesaplarlar. Engelsiz bir alan belirlenirken klimanın performansına ve mekanda olacak kişi sayısına göre montajı gerçekleştirirler.
Klima montaj aşamasında öncelikle iç ünitenin takılacağı yer kontrol edilir. Ünitenin direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve gaz çıkışlarının kapalı olmamasına dikkat edilir. Dış ünite montajında da havanın rahatça dolaşabileceği bir yer seçilir. Yazın gölge, kışın ise hava koşullarından etkilenmeyecek bir yerde olmasına özen gösterilir.
İşinin uzmanı montaj ekipleri klimanızı ısı kaynaklarına, egzoz fanlarına ve diğer klima cihazlarının üfleme ağızlarına yakın monte etmemelidirler, bu durumu kontrol etmeyi unutmayın!
Klimanızı Nasıl Monte Etmeliler?
- Montaj önemli bir konudur, işinin uzmanı yapmalıdır.
- İç ve dış ünitelerin takılacağı yerlerin güvenliğinden emin olunmalıdır.
- İç ünitenin sarsılmayacak şekilde takılması gerekmektedir.
- Cihazın çalışacağı voltaj, kablo kesintisi, otomatik sigorta değerlerinin yeterli düzeyde olması gerekir.
- Dış ünitenin zemine veya konsol üzerine kauçuk takozlarla sabitlenmesi gerekir.
- İzolasyonlu bakır boru hattı, tekniğine uygun elektrik ara tesisatı ve gırtlaklı borudan imal edilmiş drenaj hattı birlikte tümü dekoratif bant ile sarılmalı, düzgün bir hat oluşturacak şekilde sabitleme kelepçesi (1,5 m. arayla) ile duvara bağlanmalıdır.
- Bakır tesisatı kaynaksız çekilmeli, kaynak gerektiren durumlarda boru içinden “azot gazı geçirilerek” tamamlanmalı, ara tesisatın geçmesi gereken duvar vb. engeller delinmeli, ara tesisat ünitelere bağlanmalı, ara tesisat N2 (azot) ile kaçak kontrolü yapmalıdır.
- Bakır borunun geçiş hattı için dolgu malzemesi kullanılmalıdır.
Klima Sökümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Klima montajı kadar sökümü de önemli bir mevzu. Yine tek başınıza yapamayacağınız bu uygulama için teknik servisinizden yardım alabilirsiniz. Klima sökülürken gerekli güvenlik önlemleri çerçevesinde:
- Cihaza giden elektrik gücü kesilir. Tavsiye edilen; söküm sırasında tüm mekânın elektriklerinin kesilmesidir.
- Dış üniteye bağlı boruların yanında üzerinde kör tapa olan bir servis vanaları vardır. Önce kurbağacık yardımıyla, kör tapalar çıkarılır.
- Servis vanalarının kapakları açılır.
- Klima soğuk çevrimde çalıştırılır.
- Basma hattının servis vanası kapatılır.
- Bir süre beklendikten sonra dönüş borusundaki servis vanası da kapatılır.
- Klima sigortadan kapatılır.
- Soğutucu akışkanı dış ünite üzerindeki kondansere depolanmış olur.
- Sonrasında güvenli bir şekilde çıkarılır.
Klima sökülürken kablolara ve yedek parçalara zarar verilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Güvenlik önlemlerinizi aldığınız taktirde klimanızın montajını ve sökümünü uzman ellere teslim edebilirsiniz.